Velikonoční mazanec / Nebo vánočka

Suroviny:    

1 kg polohrubé mouky
5 dkg droždí
1/2 litru mléka
4 žloutky
1 pol.lžíce soli-rovná
19 dkg másla
18 dkg cukru moučky
1 balíček rozinek
1 vejce na potření
1 balení sekaných mandlí na posyp 

 

Postup:

Předem si v kastrolku rozpustíme máslo a dáme vychladnou na pokojovou teplotu. Do mísy nasypeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Do důlku nalijeme 1/2 vlažného mléka a rozdrobíme droždí.Na droždí nasypeme trošku cukru. Počkáme až vzejde kvásek (dávám pod utěrku, jde to rychleji) a přidáme zbytek cukru, sůl, žloutky a nakonec vystydle máslo. Vypracujeme jemné kynuté těsto a ke konci, když už se bude zdát hotové, přidáme spařené rozinky a opět prohněteme. Potom popráším trošku moukou a zakryji utěrkou a dám kynout na teplé místo tak na hodinu, někdy i trošku déle. Já nechávám ještě jednou překynout.
Z vykynutého těsta rozděleného na několik dílů podle toho, jestli chcete mazance větší nebo menší, vypracujeme bochánky. Dělávám 4 a peču na plechu na pečícím papíře po dvou. Vypracovaný bochánek přenesu na plech a potřu peroutkou vajíčkem, nechám ještě dostatečně předkynout(asi 20minut). Potom nůžkami nastřihnu uprostřed bochánku křížek a posypu hodně sekanými mandlemi. Peču na 170°C cca 20 – 30 minut do zlatova. Upečení otestujeme špejlí, pokud se na ní těsto po vpichu a vytažení nelepí, je mazanec hotový.

 

Doporučení:

Tento recept lze využít i na pečení vánočky.


Dobrou chuť přeje


Jana

 

Aktuality

30. května 2017
Ze zdravotních důvodů...Ze zdravotních důvodů...

Nejoblíbenější

Dort Ledové království 2.

Dort Ledové království 1

Dort Mimoň

Dort Minnie

Dort Spiderman

Elektronický zpravodaj

Facebook